Pogrzeb rabina Majera Szapiry - Adam Adams - fragment relacji świadka historii z 6 czerwca 2011

Pamiętam ten wielki pogrzeb, który był przed wojną. To był pogrzeb rabina Szapiro.

Taki wielki pogrzeb. Poprzyjeżdżało dużo takich bardzo pobożnych Żydów, którzy nosili takie czarne kapoty i te białe pończochy i tak dalej. Pamiętam, to był wielki pogrzeb… I pamiętam, że jak był ten cmentarz tego rabina i ludzie tam chodzili czasami i wkładali takie kartki, jak byli chorzy albo jak coś chcieli i tak dalej. Tak samo się wkłada w Jerozolimie takie kartki. Dzisiaj nawet wkładają tam te kartki do tego… To ja pamiętam. Ja musiałem być na tych uroczystościach pogrzebowych, bo pamiętam te olbrzymie tłumy tych ludzi, że chodzili. To znaczy, że ja musiałem je widzieć. Bo inaczej, to nikt by mi nie opowiadał o tym. To pamiętam, że były wielkie tłumy.