Losy powojenne - Adam Adams - fragment relacji świadka historii z 6 czerwca 2011

Z Włoch pod Warszawą myśmy wyjechali do Wałbrzycha z kolegą i w Wałbrzychu dostaliśmy mieszkanie, niemieckie mieszkanie. Ja się wprowadziłem do tego mieszkania. Jeszcze w mundurze byliśmy. I później myśleliśmy co mamy robić… To pojechaliśmy z powrotem do Lublina z kolegą i kupiliśmy kartofle, wagon kartofli.

A! Po małżeństwie, to ja wziąłem żonę do Lublina. Chciałem pokazać jej ten dom. Ale myśmy nie byli w domu, bo myśmy spali w hotelu. Ja pamiętam, wtedy jak spałem, to miałem rewolwer jeszcze pod poduszką. Dlaczego miałem rewolwer? Dlaczego ja się bałem wtedy tak? Też nie pamiętam dlaczego. Pokazałem żonie dom, gdzie mieszkaliśmy… I potem wróciliśmy do Wałbrzycha.