Teatr NN

Pochodzenie nazwy kina Corso - Zofia Matysiak - fragment relacji świadka historii z 10 września 2008

udostępnienie online najcenniejszych zasobów", rekreacja i czas wolny, kina lubelskie, kino Corso Pochodzenie nazwy kina „Corso” W powszechnym użyciu było [słowo] „corso”, znane na terenach śródziemnomorskich, [to było] urządzanie tych spotkań kwiatowych. „Corso” właśnie się zawsze kojarzyło z czymś bardzo ładnym, przyjemnym. Ja osobiście zawsze widziałam te rozmaite powozy ubrane kwiatami, piękne dziewczyny z girlandami kwiatów, z bukietami, rozrzucające. Gdzieś właśnie taką scenkę widziałam, może w jakimś filmie właśnie. Mnie się wydaje, że nad drzwiami [kina] właśnie pisało to „Corso”, chyba tak było. Neony wtedy jeszcze nie były. To jest powojenna sprawa.