Teatr NN

Bombardowanie Lublina we wrześniu 1939 r. - Zofia Matysiak - fragment relacji świadka historii z 10 września 2008

Rzeczywiście bombardowanie 9 września to było okropne w Lublinie. Strasznie przeżywałam to, bo sypali bomby wzdłuż Krakowskiego Przedmieścia, tu przecież najwięcej wtedy, a mamusia moja pracowała w Sądzie Wojewódzkim, tam był szklany dach w dodatku, wpadły bomby do środka do budynku, wybuchały dopiero w piwnicy.

Tak że myśmy z bratem, jak odwołali tylko alarm, to biegiem lecieli. Ale to i na Konopnickiej były bomby. Krakowskie Przedmieście było strzaskane tutaj gdzie był potem, naprzeciwko Sądu Apelacyjnego, ten Dom Poznański, taki cofnięty wgłąb.

Bardzo był przykry widok, bo tam był [sklep] z ubraniami i stamtąd wyleciały manekiny, i te ręce, nogi –to robiło straszne wrażenie. Dopiero człowiek podbiegł to widział, że to są manekiny, a nie żywi ludzie.