Okres Wielkiego Postu - Feliks Zaręba - fragment relacji świadka historii z 30 listopada 2011

[...] siało się konopie, [...] to były takie nasienne konopie. [...] z tego nasienie konopnego chodziło się obrobić na [...] ziarka, na [...] czysto, późni bić łoleju […].

Chodziło się bić łoleju do Branwi [...], a potem na Konstantów. Cały [...] post [jadło się] nie [...]. W osiemnastem roku to na Zmartwychwstanie jeszcze chodziły do Goraja.

Branew, Branewka [...] bo takie były sposzczone. [...] siadały na drodze [...] i tak po trochu [...] przychodzili do domu. [...] wtenczas jeszcze byłem taki nie duży, [...] co wszyscy jedli to i my.