Teatr NN

Nie mogę spać, nie mogę żyć, tylko pszczoła i pszczoła...- Bolesław Szacoń - fragment relacji świadka historii z 3 sierpnia 2016

historia – Rzeczpospolita Pszczelarska, refleksje o pszczelarstwie Nie mogę spać, nie mogę żyć, tylko pszczoła i pszczoła… Na mój wiek, jakbym nie miał zamiłowania [do pszczół], to już bym [ich] nie trzymał.

Ale mam takich dwóch kolegów, jak [jest] coś [u nich] nie tak, [to] trzeba pomóc.

Rozszerzyli[śmy] trochę pasiekę. Ile razy wyjdę [z domu], to muszę widzieć, które jak latają, co robi[ą] koło ula. Tak się tego nauczyłem, [że] nie mogę spać, nie mogę żyć, tylko pszczoła i pszczoła. Śni mi się pszczoła. I zostanę z tą pszczołą, [bo chyba] bym się [z nią] nie rozstał. Za tę pszczołę dostałem dyplom, [medal Dzierżona].