Teatr NN

Nazwy w żeglarstwie pochodzą z języków obcych - Ziemowit Barański - fragment relacji świadka historii z 20 lutego 2019

Wszystkie nazwy są wzięte raczej z języków obcych. Były wprawdzie przed samą wojną, w latach 30-tych, próby, żeby spolszczać to wszystko, ale wychodziły z tego takie dziwolągi, że zaniechano tego. Wszystkie nazwy w żeglarstwie w Polsce są wzięte głównie z języka niemieckiego, holenderskiego, częściowo angielskiego.

Niektóre są dokładnie takie same, a niektóre spolszczone nieco, czy ułożone inaczej gramatycznie. Oczywiście, one dla przeciętnego człowieka są nieznane. Czasem padają pytania w tym quizie "Jeden z dziesięciu". Często ludzie nie odpowiadają.