Teatr NN

Mieszkanie Krupskich przy ulicy Gospodarczej - Joanna Krupska - fragment relacji świadka historii z 2 lipca 2010

Kiedy Janusz miał czternaście lat, rodzina przeniosła się do mieszkania w bloku przy ul.

Gospodarczej. Były tam trzy pokoiki, jeden z nich zajmował Janusz. Był to niewielki pokój, skromnie, prosto urządzony, powiedziałabym ascetycznie. Mnóstwo książek, na ścianie duży, drewniany krzyż (teraz wisi u nas w Grodzisku), jakieś wielkie radio na biurku, no i zagadkowe łóżko. Kiedyś miałam okazję zatrzymać się u Janusza na noc i przespać noc na tym łóżku.

Niewątpliwie świadczyło ono o tym, że Janusz do wygód nie przywiązuje wagi. Miałam wrażenie, że spałam po prostu na stosie książek przykrytych kocem, w każdym razie, jeśli chodzi o komfort leżenia, to nie przypominało normalnego łóżka. Ale w całości pokój mi się bardzo podobał. Mimo pewnego nieładu był gustowny i przytulny.