Teatr NN

Ludzie nie wierzyli, że coś takiego się dzieje - Henrika Shvefel - fragment relacji świadka historii z 5 lipca 2017

[Czy dochodziły jakieś wiadomości co się dzieje ze społecznością żydowską w innych miejscowościach?] Widocznie tak, ja nie wiedziałam, ale później się dowiedziałam, że ludzie nie wierzyli. Kto mógł uwierzyć, że coś takiego się dzieje? Że ludzi się wysyła na pracę i to nie jest na pracę? Nie wiem. Nie wiem. Nawet ja wiem, przynajmniej tak mówili, że w Izraelu też nie wierzyli co się dzieje w ogóle. To widocznie tak było. Ja nie wiem. Ja to się tylko bałam o swój dzień, jeden dzień, nie więcej. Nie zdawałam sobie sprawy, życie idzie, to się nie myśli tak za bardzo w lewo i w prawo. Co się robi następnego dnia. Nawet dzisiaj ja się nie zastanawiam za bardzo co jest jutro. To jest śmieszne? To jest prawdziwe.