Teatr NN

Lucjan Demidowski do dzisiaj jest awangardzistą - Piotr Maciuk - fragment relacji świadka historii z 24 października 2017

Lutek Demidowski [należał do] grupy awangardy. Można powiedzieć, [że] to był jeden z najmłodszych awangardzistów. On przecież tymi swoimi lustrami od razu wstąpił do ZPAF-u. [Działał] w grupie Zamek. Dopiero dzisiaj się docenia tę awangardę grupy Zamek. Nawet u nas w muzeum. I właśnie tam się bawił pan Demidowski. Zresztą on do dzisiaj jest awangardzistą. [Ale] to nie jest pejoratywne określenie. Zajmuje się raczej fotografią nie głównego nurtu, tylko zabawami w różne poszukiwania w fotografii, w alternatywne rozwiązania. To właśnie pan Demidowski.