Lata okupacji - Sabina Werman - fragment relacji świadka historii z 10 października 1998

Dziadków Niemcy wyrzucili z domu rodzinnego, zburzyli go, Wujkowie poszli na wojnę Dziadka siostrzeniec znalazł się na Majdanku, wyszedł (wykupiony) ale był już niespełna rozuØmu i ciągle usiłował popełnić samobójstwo - aż za którymś razem udało mu się - powiesił się. Nie był w stanie zapomnieć tamtych dni w obozie. My z matką i ojczymem również zostaliśmy wyrzuceni z domu, wszyscy mieszkaliśmy potem na ul. Lubartowskiej, Św. Mikołaja, coraz gdzie indziej. Na początku okupacji widziałam z okna (mieszkaliśmy wtedy z matką i ojczymem przy ul.

Ogródkowej) w jaki straszny sposób Niemcy wyrzucali z domów Żydów, tylko z małym zawiniątkiem i pchali do samochodów. Byli też ludzie (ale to taka łobuzeria), którzy w tym czasie zabierali z ich domów różne rzeczy, a Niemcy robili zdjęcia. Ale byli też ludzie, którzy przechowali Żydów tych, którym udało się uciec, niektórym pomogli się schronić przed Niemcami. Znałam dzieci żydowskie, które przeżyły w polskich rodzinach.