Teatr NN

Komisja Porozumiewawcza Stowarzyszeń Akademickich KUL - Janusz Krupski - fragment relacji świadka historii z 18 listopada 2007

[Lokal Koła Naukowego Historyków Studentów KUL] to bardzo ważne miejsce dla tego, co się działo później na KUL-u, bo tu w naszych czasach studenckich spotykaliśmy się, organizowaliśmy, poznawaliśmy. Na tej bazie można było później coś budować. Tu nawiązywały się kontakty, które później były niezwykle cenne w prowadzeniu działalności, która uchodziła nie tylko za niezależną, ale i nielegalną.

Najpierw organizowali się tutaj studenci historii, a później również mieściła się siedziba Komisji Porozumiewawczej Stowarzyszeń Akademickich KUL. Powstała w roku 1975 i grupowała wszystkie koła naukowe i stowarzyszenia typu Akademicki Związek Sportowy czy Teatr Akademicki KUL Scena Plastyczna. W ten sposób na miejsce Zrzeszania Studentów Polskich stworzyliśmy samorząd KUL-owski. Byłem przez dwa lata prezesem tej Komisji Porozumiewawczej.

Ten samorząd prowadził ważną działalność, bo integrował młodzież całej uczelni.

Prowadziliśmy bardzo ważne imprezy, które kiedyś firmowało i organizowało ZSP.

Była to Wiosna Kulturalna Studentów KUL „Kullages”, organizowaliśmy sesje o charakterze interdyscyplinarnym, jedną z takich ważnych była sesja „Człowiek wobec śmierci”. To działo się w latach 1975-76, ja już wtedy kończyłem studia, ale nawet po zakończeniu studiów na prośbę kolegów jeszcze przez rok byłem przewodniczącym.