Gazeta Wyborcza - Tomasz Przeciechowski - fragment relacji świadka historii z 8 stycznia 2014

Powstała „Gazeta Wyborcza Solidarność” jako organ wyborczy Komitetu Obywatelskiego przy Lechu Wałęsie, ale początkowo z kolportażem „Gazety Wyborczej” to było tak, że ona nie przychodziła do Lublina. Potem zaczęła przychodzić, ale zalegała magazyny Ruchu, w kioskach Ruchu nie było tej gazety.

Pamiętam, że z Wackiem Białym przeprowadzaliśmy rozmowy z wojewodą i z dyrekcją Ruchu, żeby wymusić na nich jakieś decyzje, żeby to zostało odblokowane.

Po pewnym czasie udało się nam stworzyć coś takiego, że gazeta przyjeżdżała określonym pociągiem z Warszawy i była kolportowana przez naszych kolporterów, a później normalnie Ruch zaczął zajmować się kolportowaniem gazety i była ona dostępna w kioskach Ruchu. Co ciekawe, właśnie nieżyjący Wacek Biały, który był dziennikarzem i który działał w Komisji Informacyjnej Komitetu Obywatelskiego, został oddelegowany przez nas do tworzenia lubelskiego wydania „Gazety Wyborczej” i stworzył to lubelskie wydanie „Gazety Wyborczej”. Ono zaczęło funkcjonować całkiem nieźle. Potem, przez długie lata, był redaktorem tegoż wydania. Wacek zorganizował swoich kolegów dziennikarzy, weszli w porozumienie z redakcją „Gazety Wyborczej” i zaczęli pisać. Wacek Biały w kampanii wyborczej nie dość, że przeprowadzał wywiady ze wszystkimi kandydatami, ale organizował również programy wyborcze w telewizji lubelskiej. Mieliśmy tam czas antenowy przeznaczony dla naszych kandydatów, jak już zaczęła się kampania wyborcza.

Spotkania z nimi i te programy wyborcze w telewizji lubelskiej tworzył właśnie Wacek Biały. On bardzo intensywnie, można powiedzieć, pracował na rzecz kandydatów Komitetu Obywatelskiego.

Relacja z 8 stycznia 2014