Teatr NN

Geneza Komitetu Obywatelskiego - Tomasz Przeciechowski - fragment relacji świadka historii z 8 stycznia 2014

Dlaczego Komitet powstał? Otóż jest rok 1989, jesteśmy po obradach Okrągłego Stołu, gdzie pewne rzeczy zostały ustalone ze stroną rządową, między innymi wybory do Sejmu i Senatu. Wprawdzie nie w pełni to było demokratyczne, ale jednak, pierwszy krok został zrobiony. Powstaje Ogólnopolski Komitet „Solidarności” przy Lechu Wałęsie, który ma za zadanie przygotowanie strony solidarnościowej do wyborów. Wówczas powstaje koncepcja, żeby w każdym województwie, w każdym mieście, w każdej gminie, gdzie jest to możliwe, powstawały Komitety Obywatelskie, które by zrzeszały w jakimś sensie środowisko opozycyjne, organizowały je, a z drugiej strony przygotowały kandydatów solidarnościowych do wyborów i przypilnowały legalności wyborów. To było najistotniejsze. Drugim takim istotnym i ważnym elementem w działalności Komitetów Obywatelskich było przygotowanie raportu o stanie państwa. W jakim stanie znajdują się podstawowe elementy życia społecznego: oświata, środowisko, służba zdrowia itd. Chodziło o dokonanie jakiegoś takiego bilansu. Tak przynajmniej my w Lublinie do tego podchodziliśmy, żeby zrobić bilans stanu województwa lubelskiego na datę gdy przejmujemy w jakimś sensie władzę po wygranych wyborach. Jeśli to się powiedzie oczywiście, bo to były najpierw zamierzenia. Stąd też na pierwszym chyba posiedzeniu organizacyjnym Komitetu Obywatelskiego, potem to się troszkę weryfikowało i zmieniało, powołano cały szereg komisji, które miały za zadanie przygotowanie takich raportów.

Relacja z 8 stycznia 2014