Teatr NN

Dzień wprowadzenia stanu wojennego - Stanisław Dobosz - fragment relacji świadka historii z 17 sierpnia 2005

Wstałem około siódmej rano, a na godzinę 9 szliśmy z synem do kościoła powizytkowskiego przy ulicy Narutowicza. Moja parafia to była Świętego Pawła, ale chodziliśmy do kościoła powizytkowskiego. Były tam odprawiane msze za Ojczyznę, odprawiał je ksiądz Oszajca. Koło teatru spotkałem panią Kompoltową i powiedziałem jej, że powinniśmy strajkować. Ona mi odpowiedziała, że to tak jakbyśmy się porywali z motyką na księżyc.

20 grudnia razem z Baranowskim Waldkiem – maszynistą i Krakowiakiem Mirkiem – pomocnikiem zanieśliśmy paczkę do rodziny internowanego Czesława Niezgody.