Diabeł w postaci psów - Janina Brodziak - fragment relacji świadka historii z 13 marca 2012

Mówi idę [mój teść] ręce, mówi ja tak mnie włosy urośli, mówi ja się patrzę a on ma końskie kopyta. […] I tak mówi, po przodzie mnie, to się psy zrobili z tego pana, psy i tutaj zarastała taka brzózka tak mu przeszli drogę te psy. Brzózka mówi patrzę się, pali się ogień, że tak się no no cała brzoza się pali. Mówi jak doszedł do domu, bo to za szkołą mieszkał, i tak myślał że te drzwi wyłomie tam. A tam ten ojciec jego mówi: „A co tam?!” – „Puszczajcie tato” – no i położył się spać. Tak jak to kiedyś na sofce przy łoknie. Ji burką się tak nakrył, bo nie wiem co to, taki płaszcz gdzieś pewnie był. [...] I mówi tak: „Śpie, tak wyglądam, patrze się - mówi - stoi ten pańsko za oknem. To ja –mówi - znowu się nakrył”. No ale tak jakoś do rana przemordował się, mówi rano ten ojciec się go pyta, mówi: „Jasiek, co ty tak - mówi - co tam było żeś ty tak tłukł w te drzwi?” Mówi tato co ja widział. No i mówią że to późni... [diabeł]. [...] Ale jeszcze mówi tak powiedział dobry wieczór mu, a to mówi, to momentalnie takie psiska się zwzięli po przodzie mnie i mówi, ja się patrze brzeja się pali. I to naprawdę to było bo to opowiadał to mój teść opowiadał […]