Teatr NN

Cmentarz żydowski na Włostowicach - Barbara Gracka - fragment relacji świadka historii z 3 grudnia 2003

Tam już właściwie nie było nic, takie resztki jakiegoś takiego jakby ogrodzenia, jeżyny i gdzieniegdzie jakaś taka albo tablica, albo coś, ja nie pamiętam. Nieraz może się przechodziło tamtędy, ta droga to Zapłociem się nazywała kiedyś. Jak sprowadziliśmy się tam, [na Włostowice], no to i ten cmentarz widziałam. To już szczątki były. To musiało być bardzo, bardzo dawno [użytkowane], ja nie pamiętam, żeby tam kogoś chowali.