Cmentarz wojenny w Nasutowie - Jerzy Górnicki - fragment relacji świadka historii z 4 marca 2010

W 1939 roku niedaleko Lublina, w miejscowości Nasutów toczyły się zacięte walki. W czasie jednej z potyczek zginęło wielu żołnierzy niemieckich i polskich. 36 żołnierzy pochowano na ziemi należącej do pewnego zamożnego człowieka. Miejsce pochówku zostało ogrodzone, ale po zakończeniu wojny przyszła reforma rolna i ta ziemia została rozparcelowana. Miejsce gdzie pochowani byli żołnierze przydzielone zostało pewnemu panu. Bardzo mu to przeszkadzało, bo mogiła znajdowała się na środku jego pola, więc powoli zaczął ją rozbierać – najpierw jedną sztachetę, potem drugą, dziesiątą, później słupki, aż w końcu zaorał cmentarz wojenny…Zgłaszałem tą sprawę do wielu instytucji państwowych, ale nikt nie chce się tym zainteresować, jednak postanowiłem że nie ustąpię, będę walczył żeby zwrócić honor temu miejscu.