Teatr NN

Brat Józio uciekł z niewoli - Aleksander Mazur - fragment relacji świadka historii z 17 września 2010

Brat był na froncie i ja też, miał wrócić… Miał wrócić do domu akurat i zamiast do domu na front wyruszył. Wyruszył na front i on był od broni technicznej, przy armatkach przeciwpancernych to nowoczesna broń była, no i akurat tam pod Częstochową Józio dostał się do niewoli. Konie wybite, działko też, on pod osłoną nocy, później tam w rowie jakoś ocalał, pod osłoną nocy uciekł z tej niewoli niemieckiej przez Wisłę z karabinem jeszcze przepłynął, no i przyszedł pieszo do nas na pożegnanie. No zdawało się, że to tak źle nie będzie tu mówią Francja, Anglia to myślę sobie - dadzą sobie radę. No i akurat rozbitek, ale w Łęcznej organizowali z tych rozbitków znowu armie, mamusia z nim poszła, no pożegnaliśmy się i tak dalej.

On był jeszcze na wschodzie, w Chełmie, w Hrubieszowie, bombowce niemieckie, później Sowieci ich wzięli do niewoli i ich rozbroili. On z Brześcia uciekł pod osłoną nocy z niewoli. Szedł przeważnie polami, żywił się marchwiom, brukwiom, czym się dało, bo nie wolno było pójść do Ukraińców, bo zdawali Sowietom raport…