Teatr NN

Anonimowe osoby zaangażowane w wydawanie pisma "Spotkania" - Janusz Krupski - fragment relacji świadka historii z 26 listopada 2007

niezależny ruch wydawniczy, opozycja w PRL, życie polityczne Anonimowe osoby zaangażowane w wydawanie pisma „Spotkania” Dla mnie takim ciekawym doświadczeniem było spotkanie, które mieliśmy w latach 90. w ministerstwie kultury. Wtedy jeden z ministrów chciał odznaką zasłużonego dla kultury odznaczyć ludzi ze środowiska „Spotkań” i innych wydawnictw podziemnych.

Wtedy różne osoby starały się ponawiązywać kontakty z ludźmi, z którymi współpracowali, czy przy druku, czy przy ściąganiu tekstów do „Spotkań”. I właśnie w ministerstwie kultury spotkałem szereg osób, które po raz pierwszy widziałem na oczy, czy nawet o nich nie wiedziałem, bo staraliśmy się przestrzegać pewnych reguł konspiracji, żeby nie wszyscy o wszystkim wiedzieli. Nie dzieliliśmy się wiedzą o kontaktach z niektórymi ludźmi, szczególnie kiedy to miało wymiar techniczny, związane było z udziałem w druku numerów. Ale również nie wiedziałem o wszystkich kontaktach związanych z pozyskiwaniem tekstów. I to było dla mnie bardzo interesujące, że byłem człowiekiem, który był od początku do końca „Spotkań”, a połowy ludzi, która przyszła na to spotkanie, osobiście nie znałem.

Relacja z 26 listopada 2007