Teatr NN

Wyjazd z Polski w 1946 roku i życie w Izraelu - Yechiel Birman - fragment relacji świadka historii z 21 listopada 2006

W 1945 roku my byli w Rosji polskie bieżeńcy. My przyjechaliśmy z powrotem do Polski, do Lublina, i w tym czasie był pogrom w Kielcach, zabili Żydów. I ja to widziałem i ja tylko z moją mamą ostaliśmy. My uciekliśmy do Czechosłowacji i od Czechosłowacji my uciekliśmy, tak jak bieżeńcy, do Austrii, do Wiednia i tam byliśmy może parę miesięcy. Był tam hospital ubieżaliśmy Italii, kiedy ja był. To ja był jeden rok [w Italii], i moja mama znalazła kuzynkę, która przed trzydziestym dziewiątym rokiem przyjechała do Francji i oni byli już francuskimi obywatelami. I u nich byli i dzieci, i familia. I ona nam posyłała do Italii [pieniądze]. I my przyjechaliśmy do Francji, i we Francji ja byłem do czterdziestego dziewiątego roku. I przyjechaliśmy do Izraela w czterdziestym dziewiątym roku. I w czterdziestym dziewiątym roku ja trzy miesiące byłem w takim łagrze i mnie wzięli do armii. Tam ja moją żonę poznał. I trzydzieści jeden lat ja służył w izraelskiej armii. W 1991 roku ja przeszedłem na emeryturę. I teraz ja pensioner dziewięć lat i mojej żonie też, jeszcze trzy miesiące mniej ode mnie. Ona urodziła się w dwudziestym ósmym roku i ja w dwudziestym siódmym roku. I u nas trzy dzieci, i siedem wnuczki, i pięć prawnuczki. Oni wszyscy są tu [na zdjęciach]. Ja ich powiesił na ścianie.