Teatr NN

Urodziłam się w rodzinie nauczycielskiej - Helena Chróściewicz-Filipowicz - fragment relacji świadka historii z 13 stycznia 2017

Nazywam się Helena Chróściewicz-Filipowicz. Urodziłam się na Wołyniu 16 maja w 1928 roku w miejscowości Wilczy Przewóz. [Tam, gdzie] obecnie jest przejście graniczne w Dorohusku, ja się urodziłam po drugiej stronie Bugu, nad tym przejściem. Urodziłam się w rodzinie właściwie nauczycielskiej. Dlatego, że ojciec już w tych czasach był nauczycielem. Jego ojciec był też nauczycielem, uczył w szkole w Chełmie. Uczył w szkołach średnich. I skąd w ogóle pochodzą rodzice? Ojciec z Chełma i tam była jego cała rodzina, a moja mama urodziła się na Uralu w Jekatierynburgu. Nie wiem skąd rodzina mamy tam się znalazła, no, łatwo się domyśleć, że to było bardzo dawno, no i Polacy, którzy tam byli, to wiemy, jaką mieli przeszłość, prawda. No, ale mój dziadek został tam, bo Ural to bardzo bogaty kraj w różnego rodzaju - złoto, węgiel, wszelkie, wszelkie takie bogactwa. No i właściwie z tej dalekiej przeszłości, to [więcej] nie wiem, bo mnie nie było na świecie.