Teatr NN

Szkoła powszechna przed wojną - Marianna Komorek - fragment relacji świadka historii z 16 lutego 2004

Była na Wólce [Profeckiej] szkoła podstawowa do trzech oddziałów, dzisiaj mówią klasy. Trzy oddziały skończyłam i przyszłam do Puław na Polną. Przychodziliśmy tutaj, dzieci z Wólki [Profeckiej], do tej szkoły ekonomicznej, tylko to była nieduża szkółka, później dobudowali. Miałam panią swoją, wychowawczynię, panią Podwyszyńską. Mieszkała na Skowieszyńskiej, bardzo zacna pani, bardzo dobra.

Byłam uczennicą, można powiedzieć, pierwszą, nie miałam stopnia innego niż piątka, a przeważnie matematyka [dobrze mi szła], no, ale nie było warunków takich, żeby się uczyć, kiedyś nie dbali o dzieci, to nie [to, co] dzisiaj, że są ochuchane, odmuchane. Dobrze było w domu, ale trzeba było robić. Skończyłam tu czwarty oddział. Piątą klasę skończyłam w szkole koło kościoła na górce. Wychowawczynią była pani Andrusiewicz, czy jakoś tak się nazywała.

[W szkole na Wólce Profeckiej] pani Bulzacka była wychowawczynią, mieszkała na Polnej, też puławska, tutaj rodzona, bardzo fajna pani była. W prywatnym mieszkaniu Sykuta była szkoła, [były tam] pokoik z kuchnią i kilkoro tych dzieci. A później to już przenieśli do Puław.

W pierwszej klasie byli sąsiedzi, dzieci, co się chowały razem, wszystko już nie żyje.

W piątej klasie był Głąbicki, to jeszcze jego rodzina jest na stacji, był Czesław Junkuszew, Władysław Gębal, była Jasia Marczakówna, ona zmarła młodo na płuca, po szkole zaraz niedługo, Stanisława Hajduk, Anna Szawczenko, Marysia Tarłowska, Zosia Odtówna, Józia Odtówna. To wszystko byli z piątej klasy koledzy, z tych pierwszych lat na Wólce [Profeckiej] to nie pamiętam.