Sytuacje zagrożenia - Feliks Kida - fragment relacji świadka historii z 13 kwietnia 2008

Zawsze było podejrzenie. Akurat ojciec zabiuł świnię, a tam z drugich dómów był K., on folksdojcz był, fałszywy. Zaskarżył tatę, że świnia jest zabito u nas. Przyjechały. To były Ukraińcy, policja znaczy ukraińska. Chodziły, szukały. Ale ojciec wywąchał prędzy i wszystko pochowoł. Nie zdybały nic. My mieli pietra, bo jak znajdą [Żydów], ale tata powiedział jem: „Mata siedzić, ani się nie odezwać, ani wyłazić, ani nic, bo będzie rewizja”. I nic nie było.

Przychodziła banda - tak nazwano była partyzantka złodziejsko. Ony partyzantka?! Ony rabowały świnie, krowy. Pół nie żyje [z tej bandy]. Byli u nas 4 razy, przez 4 noce przychodzili, napadali. To był K. Wojciech, P., T., O., G., W.... Ich było ponad 10.