"Solidarność Rodzin" - Ewa Deptuła-Jabłońska - fragment relacji świadka historii z 19 maja 2005

"Solidarność Rodzin" to był ruch, który sie potem przekształcił w przybudówkę związkową, a potem przekształcił się w fundację. Tutaj mogę powiedzieć, że była to zasada bardzo prosta, to znaczy, że każdy potrzebuje pomocy, nawet ten bogaty, bo czasem trzeba i bogatym pomóc, każdy jest człowiekiem po prostu i każdy może pomóc. I dzielimy się tym co mamy, a nie tym co nam zbywa. Chodziło o to żeby ludzie poznali się ze sobą, a nie tylko o to żeby mieli dostać ciuchy. Ty dostałeś, owszem ale masz dać dalej coś od siebie. To co potrafisz, na przykład naprawę czegoś. Chodziło o to żeby odbudować jakis łańcuch rąk dobrej woli. Inspiratorami tego ruchu była grupka ludzi: Jerzy Bartmiński, Adam Stanowski, Zbyszek Hołda, Bronisława Jurkowska, Bronisława Strojnowska, Maria Braun Gałkowska no i oczywiście moja skromna osoba.Stworzyliśmy punkty działalności, które powstały przy parafiach, najczęściej po rozmowie z proboszczem dawali nam jakiś mały pokój czy lokalik.I ogłaszaliśmy się i organizowaliśmy rozmaite imprezy. "Solidarność Rodzin" robiła wielka akcję "Wakacje z Bogiem". Dzieci wyjezdżaly w lecie, ale też i w zimie. Staraliśmy się o pomoc rzeczową, przede wszystkim jeśli chodzi o rzeczy dziecinne, odżywki dla dzieci także, później to już wszystko się dzieliło, bo zaczęły przychodzić transporty i dzieliliśmy wszystko co do naszych rąk dochodziło.