Służba wojskowa - Mieczysław Mękal - fragment relacji świadka historii z 24 lutego 2010

Później jeszcze byłem w wojsku już jak okupacja się skończyła i tak dalej, tak że to w lutym 44 roku. Jakoś tak zajęło i tutaj do naszego wojska tego. Byłem do Krakowa zwerbowany. Później w Krakowie wojna już się skończyła, to był luty, a w maju wojna się skończyła. Później jeszcze przenieśli mnie z Krakowa do Inowrocławia, później w Inowrocławiu do grudnia pobyłem, od lipca do grudnia. W grudniu przyjechali z Krosna Odrzańskiego, z granicy i wzięli nas na ochronę granicy, jako Straż Graniczna. No i byłem do końca wojny. Później demobilizacja była 8 marca 1947 roku, no i przyszedłem do domu. Przyszedłem do domu, ożeniłem się... A nie! To jeszcze przed wojskiem się ożeniłem się, tak że... I tak.

Ooo, zakończenie wojny w Krakowie to byłem akurat wtedy, dzielnica Łobzów, tam mieliśmy batalion taki, 3 kompanie, tego... To taka radość, kto jakie gdzie amunicji, jakie miał, z jakiej tylko broni było, to wszystko... To było po południu, później całą noc i z dział strzelali, świetlnymi kulami, przeciwlotniczymi i taka broń tego, jaka... My sami też, co tylko, to... Z radości, że koniec wojny, tego. Tak obchodziliśmy.