Scriptores Scholarum - Michał Bobrzyński - fragment relacji świadka historii z 16 stycznia 2014

Sławek Żurek był inicjatorem wydawanego początkowo przez moje Liceum, potem przez Bramę Grodzką, pisma „Scriptores Scholarum” – pisma dość trudnego, dla wyrafinowanych literacko osobowości. Historia pisma jest prosta. Na zakończenie drugiego roku szkolnego niektórzy chłopcy odczytali publicznie swoje najlepsze klasówki napisane u Sławka Żurka. Na zakończenie zaproponowałem uczniom, by te swoje prace opublikowali w szkolnym pisemku. Na jesieni, dzięki Sławkowi, ukazał się pierwszy numer „Scriptores” taki niebieski, jeszcze skromniutki. Potem był drugi, jeszcze nasz wewnętrzny, ciekawy, bo poświęcony warsztatom poświeconym tłumaczeniu przez uczniów wierszy Norwida. Warsztaty te odbyły się w domu KUL[-u] w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą. Trzeci numer wyszedł jeszcze chyba pod naszą firmą Liceum. Potem była już podwójna firma – my i Teatr NN. Dalej wydawał i wydaje „Scriptores” Teatr NN.