Teatr NN

Różnice między pracą w zakładzie państwowym i spółdzielni - Ryszard Zalewski - fragment relacji świadka historii z 6 grudnia 2011

Na pewno administracja nie była tak rozbudowana, bo kiedy pracowałem na Wojciechowskiej i wysyłałem jako brygadzista pracownika do klienta na usunięcie usterki, to pojechał, zrobił i już na Wojciechowską nie wrócił, poszedł sobie do kina, czy do kawiarni. U nas to było inaczej, bo my mieliśmy płacone nie pensje, tylko procent od przerobu, od tego, ile zrobiliśmy usług. W związku z tym nie było problemu, że pojechałem, powiedzmy, w delegację do Zamościa i o 14 wróciłem do Lublina, jeszcze przyszedłem i dwie, trzy godziny pracowałem tu w zakładzie.

Współgospodarzami się czuliśmy, nie da się ukryć.