Rodzina Warmanów z Wojsławic - Josef Bass - fragment relacji świadka historii z 14 listopada 2006

[Moja mama nazywała się z domu] Warman. To była znana rodzina. Oni robili najlepsze partie, co mogły być. Mój wuj jeden był dziedzicem, trzy folwarki miał.

Pobrał się z córką dziedzica w Galicji. Tam za Franz Josepha to tam Żydzi byli też dziedzicami.

Tak, [ja bywałem] w Wojsławicach. Jako dziecko [tam jeździłem]. O tej miejscowości [opowiedzieć]? To było małe miasteczko. W centrum miasta był budowlany dom, tam mieszkał mój dziadek i babka, z córką, ona już była mężatką. I myśmy tam odwiedzali, rodziców mojej mamy. W tym miasteczku był pałac hrabiego Polityło [Poletyło], tam był Polityło, hrabia, rosyjski hrabia. I on był szalenie [bogaty], bo on miał dużo pałaców, dużo folwarków miał. I w czasie wojny spalony został ten pałac. I oni się tam zostali. A dzieci, wujkowie, ciocie to były rozproszone w różnych miejscach w Polsce. W Warszawie, w Lublinie, w Krakowie, w różnych miejscach.