Teatr NN

Rodzina, dom rodzinny przy ulicy Czwartaków - Lidia Perlińska-Schnejder - fragment relacji świadka historii z 26 października 2000

Urodziłam się w Lublinie w 1929 roku. Do 1934 roku mieszkałam w koszarach w obrębie 8 pułku piechoty legionów, gdzie mój ojciec był oficerem. Lublin się zaczął rozbudowywać w latach 30, ale w zasadzie jeżeli oficer pracował w pułku to mieszkał w pułku żeby był na miejscu swojej pracy Następnie 4 lata mieszkałam w Lubartowie, tam mieszkaliśmy w cywilnym normalnym mieszkaniu i w 1938 roku powtórnie w Lublinie przy ulicy Czwartaków w takim bliźniaku już teraz są segmenty wtedy się bliźniaki zaczynały już w takim bliźniaku skąd nas później Niemcy wysiedlili.