Teatr NN

Przedwojenne szkoły lubelskie - Jochewed Flumenker - fragment relacji świadka historii z 15 listopada 2006

Była szkoła polska Kunickiego, była szkoła imienia Czarneckiej, była szkoła Arciszowej, była Unia i koło dworca, tam na Foksalnej, była szkoła żeńska [nie pamiętam nazwy], to wszystko polskie. Pamiętam tylko, że nosili liliowe paski, bo przecież mundurki się nosiło. I takie czapki szkolne, to z daszkiem takim, berety znaczy, i z liliowym [kolorem]. Czarnecka nosiła takie berety z czerwonym tu, Arciszowa białe, a Unia też miała.