Praca ojca - Tomasz Okoń - fragment relacji świadka historii z 21 marca 2019

[Tata pracował] u pana Gołofita. Byłem małym chłopakiem, jak ojciec brał mnie tam [na cmentarz przy ulicy Unickiej] do pracy, patrzyłem jak to wszystko [wygląda]. Do dzisiaj pamiętam, jak płyty szlifowali maszyną, jak robili nagrobki cementowe, jak montowali później to wszystko na cmentarzu. Nie wiem, jak opisać moje odczucia.

Chyba taka dziecięca ciekawość. Przynajmniej do dzisiaj wiem, jak się pewne rzeczy robi. To też jakieś doświadczenie od małego.

[Niedaleko pracy ojca był] cmentarz żydowski. Pamiętam przez mgłę taki czas jeszcze, gdzie tam nie było żadnego ogrodzenia. Tam był wielki nieład, to wszystko tam porozrzucane było. Dopiero ktoś tym się zajął, żeby to uporządkować. Mam takie przebłyski, że tam to wszystko poniszczone było.