Poznań 1956 - Józef Wiśniewski - fragment relacji świadka historii z 30 marca 2015

W okresie Poznania byliśmy na poligonie w Dębie Rozalin. Dywizja została postawiona w stan wyższej gotowości bojowej. Nie gotowości tylko wyższej, czyli pośredni szczebel. Nagle wszystkie wozy bojowe, samochody, wszystko musiało być przygotowane na podwyższenie stopnia gotowości.

Część jednostek pod Tarnobrzeg została przemieszczona nawet, z Dęby Rozalin i w Lipie. Bo to Lipa i Dęba Rozalin, na tych dwóch poligonach była dywizja wtedy rozmieszczona. Ale skończyło się po kilku dniach, wrócili. Ci, którzy byli w tym stanie wyższej gotowości pod Tarnobrzegiem, wrócili z powrotem. Wiedziano, że tam są wypadki, ale co dokładnie, to tyle co można było w radiu słyszeć. Słynne przemówienie Cyrankiewicza. Kto podniesie rękę na władzę ludową, to władza ludowa mu tą rękę odrąbie. Wiedzieliśmy, że są ofiary, ale ile i co i jak… Tyle wiedzieliśmy, co można było wówczas z radia usłyszeć.