Teatr NN

Pomalował powierzchnię błękitną farbą - Anna Nawrot - fragment relacji świadka historii z 11 kwietnia 2008

W biurze w Galerii, w tej chwili (IV 2009-dop.red.) mam taką realizację - mało kto wie, że to jest realizacja, którą zrobił Jasio, czyli Jan Gryka, na suficie Galerii. Taki zrobił nieboskłon. Najpierw na tym sklepieniu krzyżowym pomalował powierzchnię błękitną farbą, i jeszcze jak ona była mokra naprószał takie punkty z mąki. Ponieważ Jasio robi, że tak powiem w tworzywie mącznym.

I proszę sobie wyobrazić, że przez kolejny rok wchodząc do Galerii mieliśmy gdzieś "to" - taką strużkę opadającej mąki, a to na biurku, a to gdzieś na komputerze, a to na jakiejś książce, bądź na podłodze. To już w tej chwili funkcjonuje, że ta mąka nie opada, ale z drugiej strony jest to też taki nieboskłon, taka stała realizacja, któr[ej] na razie, no nie zmieniamy; dopóki nie będzie remontu takiego kapitalnego to na razie może tak być.

Relacja z 11 kwietnia 2008