Teatr NN

Otwarcie Zalewu Zemborzyckiego - Ryszard Łoziński - fragment relacji świadka historii z 27 maja 2019

Połowa lipca [1974 roku], uroczyste otwarcie zalewu. Przyjechał premier, Piotr Jaroszewicz, i I sekretarz Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej, Edward Gierek.

Przyjechali w to miejsce otwarcia, czyli ośrodek „Marina” obecnie, dawny majątek ziemski. Do dzisiaj jest tablica [upamiętniająca to wydarzenie], w tej chwili jakimś kioskiem z lodami zasłonięta. Władze wojewódzkie, miejskie i dygnitarze z Warszawy obstawieni byli funkcjonariuszami na taką odległość, że mieszkańcy nie mogli dojść blisko. Z daleka widzieli.

W związku z otwarciem zalewu jeszcze Zemborzyce spotkała taka przyjemność polegająca na tym, że dotychczasowa droga bita, tak zwane „kocie łby” zostały pokryte asfaltem. Na przyjazd Gierka, jak mówiono, znalazł się asfalt, więc Zemborzyce Kościelne – obecnie ulica Krężnicka – po raz pierwszy zostały pokryte asfaltem.