Teatr NN

Obchody rocznicy śmierci Józefa Piłsudskiego - Jerzy Paderewski - fragment relacji świadka historii z 5 maja 2015

To chyba była pierwsza rocznica śmierci Marszałka. Ojciec mnie zabrał na tę rocznicę, to było pod wieczór, odbywało się to, jak jest ulica Fabryczna, za torem w prawo skręcało się na ulicę Długą. Ulica Długa prowadzi na Kośminek, tam taka była góra niezabudowana, pagórek taki, dalej elektrownia i tam, pamiętam, popiersie Marszałka Piłsudskiego stało na wysokości tak gdzieś około może metra. Było oświetlone ogniskiem. Postument był przykryty biało-czerwoną flagą, a przed nim paliło się ognisko. Tak migotały te światła na popiersiu Piłsudskiego.