Musimy o wolność walczyć - Jerzy Kubiński - fragment relacji świadka historii z 2 sierpnia 2010

Wolność [to] jest pierwsza rzecz dla mnie, bo bez wolności to nic nie ma. Ale my musimy o tą wolność walczyć, bo bez walki nic nie ma. [Milicja] nas pałami biła, ZOMO-wcy, ale my i tak swoje robili.

Ja walczyłem o wolność i jestem zadowolony, ale jedni to walczyli o stanowiska. Ja jako kierownik pociągu, to mam wolność dla mnie, a jak chciałem [walczyć] dla kogoś, to musiałem jechać do Warszawy na strajki, do Lublina na strajki, we Wrocławiu na strajki, ale zawsze w mundurze. Ja do tej pory w mundurze, choć już emerytem jestem i się nie boję, że byłem kolejarzem. Dla mnie „Solidarność” dała dużo, możemy się kłócić, ale jak by nie „Solidarność”, to byśmy mieli komunizm dalej, Moskwę byśmy mieli, a tak nie mamy źle i też nie mamy dobrze, ale już lepiej, jak się do nas nie wtrąca Moskwa.