Teatr NN

Mieszkałam w Lipkach i na Wygodzie - Maria Zalewska - fragment relacji świadka historii z 19 lutego 2013

Urodziłam się sto lat temu, czyli 1913 rok. Urodziłam się w Lipkach, jest to mała wieś w powiecie radomskim. W wieku siedmiu lat przeprowadziliśmy się do drugiej wsi, w której był taki dwór - Wygodzki. Tam mieszkały trzy panie, jedna nazywała się Natala, ona zajmowała się gospodarstwem. Bronka to była taka panienka stara już i opiekowała się tylko psami. Trzecia Stanisława wyjeżdżała do Warszawy i mało bywała na tym dworze. Ja pracowałam tam jako kucharka, dlatego stale chodziłam do tej pani na Wygodę. Teraz już tych pań nie ma i tego dworu też nie ma. Bardzo dobrze mi się tam żyło. Zawsze miałam swoje pieniądze, które zarobiłam. Nie potrzebowałam matki prosić, żeby mi coś kupiła, bo już miałam swoje. Wieś Wygoda to była taka tradycyjna wieś z drewnianymi chałupami, ale teraz już tego nie ma. Moja kuzynka tam mieszka i jeżdżę do niej na urlop. Teraz ta wieś jest jak miasto, gdzie są domy dwupiętrowe.