Teatr NN

Mama zajmowała się domem, tata uprawiał ziemię - Janina Rutkiewicz - fragment relacji świadka historii z 8 lutego 2018

Mama miała takiego narzeczonego, ale dziadkowi nie odpowiadał, bo był nauczycielem, a dziadzio lubił tylko morgi. Ten pan się nie ożenił. Miłość. A kiedyś, jak już mama była mężatką, już myśmy byli na świecie, to przyjechał odwiedzić. Jak mieszkali już w Jadwisinie, to mama w Kazimierzu wiecznie była. Mama urodziła się w Słotwinach, dziadek miał tam posiadłość. Tata, Michał Niedziela, był tu w Lublinie, [jego] rodzice przenieśli się w zamierzchłych czasach. Pod Kockiem mieszkali, a później w Baszkach, dziadek kupił resztówkę i później, jak to sprzedali to już do Lublina się przenieśli. To było przed I wojną.

Mama zajmowała się domem. [Tata] nie pracował, było dziesięć mórg [na Alejach Racławickich] to uprawiało się, trochę wydzierżawiali.