Teatr NN

"Mam zbiór najlepszych fajek na świecie" - Tomasz Henryk Głazowski - fragment relacji świadka historii z 2 kwietnia 2008

Za stary już byłem (odp. na pytanie: „Dlaczego przestał pan pracować w Arcusie?”-dop. M.N.). A zresztą, syn trochę zachorował, rodzina na głowie. Żona akurat wtedy zaczęła pracować w domu kultury w Głusku. Też był problem dojazdu. Ja musiałem trzy razy dziennie robić próby insulinowe i przynajmniej dwa razy dziennie zastrzyki z insuliny, małemu dziecku. Nie ma miejsca i nie ma czasu na jakieś inne podskoki, że się tak wyrażę.

Chyba nie (odp. na pytanie, czy rozmówca związał się później jeszcze z jakąś placówką kulturalną-dop. M.N.). Raczej z organizacją studencką. Było kiedyś Koło Młodych Pracowników Nauki na Akademii Medycznej, to trochę tam organizowałem. Ale jeśli idzie o działalność klubową to już raczej się tym nie zajmowałem. To znaczy, paru barmanów w „Hadesie” nauczyłem co to znaczy pracować jako barman. Nauczyłem ich robić koktajle, bo akurat na tym też się trochę znam. Ale Jasiek, czy Włodek Orzechowscy, czy Leszek Cwalina to moi przyjaciele od wielu, wielu lat. Także, w „Hadesie” dosyć często bywam, pod warunkiem, że mam pieniądze.

Kiedyś mieliśmy zamiar założyć tam klub fajczarzy, ale jakoś to nie wyszło. Bo ja, poza wszystkimi innymi nałogami, jestem również fajczarzem. Jak to każdy fajczarz mówi: „Mam zbiór najlepszych fajek na świecie”. Ale to oczywiście nie jest prawda.