Lublin w czasie wojny - Julia Hartwig - fragment relacji świadka historii z 11 maja 2006

To był okres bardzo trudny, w ogóle wtedy Lublin był miejscem strasznie dramatycznym. Okres okupacji niemieckiej i cała ta dzielnica żydowska, to wszystko co się wtedy przeżywało¼ Ja zresztą muszę powiedzieć, że dosyć szybko starałam się z tego Lublina uciec. Nie dlatego, żebym go nie kochała, ale dlatego, że jakoś nie bardzo mogłam wytrzymać. Po tym strasznym wyczyszczeniu z tego co było w dużej mierze rdzeniem Lublina, wyjechałam do Warszawy na uniwersytet i już właściwie od tamtego czasu do Lublina nie wracałam żeby tu mieszkać, tylko żeby odwiedzać ojca i rodzinę.