Teatr NN

Łączył nas ojciec Ludwik Wiśniewski - Władysław Bartoszewski - fragment relacji świadka historii z 18 marca 2011

Łączył nas swoją osobą działający najpierw w Gdańsku, a potem w Lublinie, ojciec Ludwik Wiśniewski, znany powszechnie do dziś dominikanin, człowiek, do którego oni, młodzi, jak ja, na mój nos, mieliśmy wielkie przekonanie i zaufanie, i do dziś tak zostało. W związku z tym na spotkaniach u niego, czy też pod jego patronatem, u dominikanów w Lublinie rozmawiało się jak w domu. Uczestniczyli w nich ludzie z kręgu [Bogdana] Borusewicza i [Janusza] Krupskiego, ich przyjaciele, znajomi – często nieznani mi z nazwisk, [z którymi byłem na] „Dzień dobry” i „Cześć” – w grupie kilkunastu osób, nie więcej, czasami poniżej dziesięciu. […] Dla mnie to był czas ważny.