Teatr NN

Katolicy, Żydzi i Prawosławni żyli w zgodzie - Jan Ignaciuk - fragment relacji świadka historii z 8 lutego 2011

W Hannie byli Żydzi, we Włodawie. Włodawa pełna Żydów byla, sami Żydzi mieszkali we Włodawie. Ulica Werykowska to byla żydowska, tam getto bylo za Niemców.

Niemcy Żydów wyniszczyli, wy. Z, do Sobiboru wywieźli, tam popalili ich w piecach.

Konfliktów z Żydami nie bylo, i między prawoslawnymi a katoli, rzymskokatolikami byla tolerancja i zgoda. Nawzajem zapraszali na swięta. I na przykład jak bylo prawoslawne święto to pierwszy dzień prawoslawnego święta rzymskokatolicy święcili. Tak samo prawoslawni pierszy dzień... Bożego Narodzenia czy Wielkanocy prawoslawni katolickie święto święcili. Zapraszali się w guścine. Taże byla tolerancja, byla zgoda.