Jesień 1989 - Alfred Marek Wierzbicki - fragment relacji świadka historii z 13 marca 2014

Wtedy nie odrywałem się od telewizji i przede wszystkim jakoś polubiłem telewizję austriacką. Ponieważ mieszkałem w takim miejscu, gdzie telewizja szwajcarska była na ogół nudna, telewizja niemiecka owszem, ale taka z dystansem, natomiast Austriacy poświęcali dużo programów publicystycznych, ale też takich wyjaśniających, objaśniających, zwłaszcza kiedy rzecz działa się w Pradze i w Budapeszcie, także widać było, że te obszary są im bardzo bliskie. Zresztą wtedy był w telewizji austriackiej, w drugim programie, świetny komentator Paul Ledvai. To był uchodźca z 1956 roku, Węgier. Już teraz bodajże nie żyje. Poza tym była też świetna dziennikarka pani Kalergi, która miała z kolei rodowód czeski. To byli świetni dziennikarze, do których ja też nabrałem jakiejś osobistej sympatii. Z tej perspektywy właśnie obserwowałem. To się przecież rozgrywało zaledwie w ciągu kilku tygodni, gdzieś od końca września, kiedy tysiące ludzi z dawnej NRD pozostało na Węgrzech, później była Praga, Lipsk i upadek muru. Później była także Rumunia. Co więcej, moi koledzy z Akademii pojechali do Rumunii, byli w Bukareszcie. Ja miałem od nich opowieści na bieżąco zaraz po ich powrocie z Bukaresztu, to już było bodajże po Nowym 1990 Roku. Nadchodził nowy świat.