Edukacja i praca zawodowa - Anna Proskura - fragment relacji świadka historii z 26 września 2007

Skończyłam gimnazjum Czarneckiej w Lublinie, na Bernardyńskiej. Zastała mnie wojna, byłam wówczas w trzeciej klasie gimnazjum czy czwartej, nie pamiętam.

Potem przez wojnę oczywiście nic. Zaraz po wyzwoleniu chodziłam na [nauczanie] przyspieszone, w rok się robiło dwa lata. Na Narutowicza, to było takie gimnazjum Żukowskiego, tam zrobiłam maturę. I skończyła się moja edukacja. Zaczęłam pracować w pedecie, byłam kierownikiem działu tekstylnego. Stamtąd przeszłam do wydziału kultury. [W 19]65 [roku] przestałam pracować, w [19]66 poszłam pracować do wydziału kultury w WPIA – Wojewódzkim Przedsiębiorstwie Imprez Artystycznych i byłam kierownikiem [działu] relaksu, czyli dzisiaj Hades, byłam kierownikiem Hadesu. Tam pracowałam przez 3 lata. Później poszłam do pracy do Totolotka i pracowałam w totalizatorze sportowym. Tam dostałam emeryturę. Najpierw miałam kolekturę, potem miałam zastępstwa, tak doraźnie, już nawet po [przejściu na] emeryturę bez przerwy byłam zapraszana [na] zastępstwo.