Teatr NN

Działalność w Wojewódzkim Związku Pszczelarzy – Jan Janczak – fragment relacji świadka historii z 22 sierpnia 2016

historia - Rzeczpospolita Pszczelarska ; edukacja pszczelarzy ; Polski Związek Pszczelarski ; Koło Pszczelarskie w Pszczelej Woli ; działalność w Wojewódzkim Związku Pszczelarskim ; PRL ; współczesność Działalność w Wojewódzkim Związku Pszczelarzy Jako instruktorzy w Technikum Pszczelarskim w Pszczelej Woli byliśmy angażowani do edukowania pszczelarzy na terenie województwa lubelskiego. Dosyć często uczestniczyłem w szkoleniach kół pszczelarzy na szczeblu powiatowym, jako że od 1957 roku zostałem członkiem Polskiego Związku Pszczelarskiego i byłem prezesem Koła Pszczelarzy w Pszczelej Woli przez 45 lat. Prawie do zakończenia mojej pracy zawodowej zajmowałem się działalnością związkową.

Na którymś zjeździe w latach 60. zostałem wybrany na członka do Zarządu Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy, a następnie pełniłem tam różne funkcje. Przez dwie kadencje, czyli 8 lat, byłem prezesem. Obecnie również jestem członkiem tegoż zarządu, ale już zrezygnowałem z wszystkich dodatkowych funkcji.

Relacja z 22 sierpnia 2016