Diabeł przyniósł trupa - Stefan Ciołek - fragment relacji świadka historii z 29 marca 2012

Opowiadali, że tak było że kobieta strasznie te krosna długo robiła, Wielka Niedziela [...] miała przyjść. Wielka Wielka Niedziela już ją prawie zas, miała zastać, no jeszcze chciała te krosna skończyć prawda. [...] No ale mówi zapukał diabeł mówi to pomoże, to pomoże. Dosyć szybko mu to szło, ale potem patrzy że on jest w tych kopytkach, a nie butach no i przestraszyła... no i mówi by tam śmy coś zjedli. No nie ma bo nic nie zdążyła mówi, głodna też jest, to on zaraz przyniesie. Jak już poszedł, to ona różańcami wszystkie klamki tego, pookręcała no i modliła się. Gromnice pozapalała.

No i przyszedł, stukał pukał ale zobaczył tu różańce i rzucił trupa ze cmentarza, do jedzenia. No i poszedł sobie, ale rano trup leżał.