Cukiernia „U Ryszarda” - Hanna Chmielewska - fragment relacji świadka historii z 17 czerwca 2003

Lodziarz jeździł i wołał: „Lody! Lody!” to się dorwało 5 groszy czy 10 i wybiegało.

Taką skrzynkę miał, w tej skrzynce miał naczynia z lodami. Ale były też cukiernie.

[Cukiernia] „u Ryszarda” na Piłsudskiego. To chodziło się, ale przeważnie dzieci to jak usłyszały lodziarza, to biegły po lody. Naprzeciwko tego domu wojskowego były 2 sklepy. Pan Mordak miał lody, to też chodziło się na te lody. Tak że w Puławach to można było i do cukierni pójść i lodziarze jeździli. [W cukierni] „u Ryszarda” było kilka stolików w środku i była weranda. Na tej werandzie były stoliki, kilka, dużo nie było.

Teraz tam jest inaczej, tam jest coś dobudowane, bo teraz to już nie Ryszard tylko chyba Janicki, ale firma Ryszard. Ja to pamiętam jeszcze pana starszego Ryszarda, później taki pan Miecio był. Ryszard przyjaźnił się z moim wujkiem. Nawet w czasie okupacji mieli wspólnie taką fabryczkę lemoniady. Tylko, że później Niemcy, czy volksdeutsche zabrali im to.