Chcieliśmy wyjechać do Izraela - Sara Wexler - fragment relacji świadka historii z 13 grudnia 2017

Rodzice wysłali nas do szkoły z językiem hebrajskim, bo oni wierzyli, że trzeba pojechać do Izraela zawsze. Dali nam podstawy takie, żebyśmy znali te język, bo może kiedyś przyjdzie dzień, że my pojedziemy do Izraela. Tak że ja byłam bardzo młoda, kiedy się przyłączyłam po wojnie, kiedy już byłam oswobodzona, do organizacji, która jedzie do Izraela. Miałam wtedy piętnaście lat, kiedy się oswobodziłam, nawet niecałe. To już tam była grupa młodzieży, nie w Międzyrzecu, to było już na Dolnym Śląsku, potem. Bo po wyzwoleniu my jechaliśmy na Dolny Śląsk. Bo większość ludzi tam byli z naszego miasta. I już tam umiałam dobrze porozmawiać po hebrajsku z dziećmi. I nawet chcieli, żebym ja ich nauczyła hebrajskiego języka. Tak dużo nie, aż tak dobrze nie znałam, ale jednak więcej niż inni.