Serwis dedykujemy naszemu zmarłemu koledze Tadeuszowi Przystojeckiemu.

Josef Fraind: Półkolonia TOZ-u

Największa impreza była przy zakończeniu tej kolonii. Kolonia była sześć, zdaje się sześć tygodni trwała ta kolonia. I wtedy orkiestra Bundu przygrywała i masowa, masowy popis gimnastyki dzieci. To było cóś pięknego. Tysiąc, tysiąc dwieście dzieci na polu, wszyscy razem robią przy dźwiękach orkiestry, robią gimnastykę. A tym całym zespołem gimnastycznym kierował Rosenbaum, który z zawodu był krawcem, ale nie miał nigdy serca do siedzenia na krześle i szycia. Jego ciągnęło tylko do sportu i on dostał, został przyjęty do zorganizowania grup gimnastycznych „Jutrzni”. Było jakaś dwadzieścia, trzydzieści grup, także do nich należałem i w soboty myśmy ćwiczyli w Domu Żołnierza.